Tekvicové muffiny (Pumpkin muffins)

10.11.2018

Keď u nás začínal McDonald, tak ponúkal aj muffiny, ktoré boli zvláštnej hnedo-zeleno-žltej farby. Nevedela som, čo je to za príchuť, ale bola divná a ja som si ju zamilovala! Keď sa o niekoľko rokov neskôr začalo slovo muffin premieľať aj na slovenskom internete vo všetkých variáciách, dozvedela som sa, že ten spomínaný muffin by mohol byť tekvicový. Dodnes to však neviem! Takže ak by si mi vedel poradiť, bola by som šťastná.

Avšak dosť o teórii, poďme na to prakticky.
Jeseň - tekvicové obdobie a ja som sa po prvýkrát v živote rozhodla vyskúšať tekvicové muffiny. Už teraz vám prezradím, že dopadli výborne a mala som čo robiť, aby som ich všetky nezjedla naraz a samozrejme sama.


Poďme si povedať recept. Ak ho vyskúšaš podľa mňa, nezabudni sa s ním pochváliť a označ ma pri fotke na Instagrame. Určite sa pozriem na tvoj výsledok!

Ingrediencie:

200 gr tekvice (ja som použila hokaido)
140 gr hladkej múky
1 lyžica koreninovej zmesi (škorica, muškátový oriešok, zázvor, nové korenie a klinček)
1 kypriaci prášok do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny
1 vajce
120 gr kryštáľového cukru
1 vanilínový cukor
100 ml mlieka
55 gr mäkkého masla
štipka soli

Postup:

Ja som začala tým, že som si nakrájala hokaido a dala ho variť na 20 minút.
Medzitým som si pripravila ostatné ingrediencie:

Koreninová zmes:

Zmiešala som 4 lyžice škorice, 1 lyžicu muškátového orechu, ¾ lyžice zázvoru, ½ lyžice nového korenia a ½ lyžice klinčekov. Samozrejme všetky korenia sú mleté. Klinček som doma nemala, tak som ho vynechala. Tým chcem len povedať, že to nemusíš siliť.

Do jednej misy som si dala časť suchých ingrediencií ako múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, štipku soli a 1 lyžicu z koreninovej zmesi. Všetko som to premiešala.

Do druhej misy som dala 55 gramov zmäknutého masla spolu s cukrom a vanilínovým cukrom. Spolu som to vymiešala. Následnej som pridala vajíčko a znovu zmes premiešala. To už som si vytiahla ručný mixér. Nakoniec som po lyžičkách pridávala deci mlieka. Keď sa mi dovarila dyňa, vytiahla som ju z vody a do ďalšej misky vyškrabala vnútro. Pokiaľ máš hokaido, nemusíš to robiť, ale môžeš. Ja som to urobila. Zobrala som si tyčový mixer a dyňu rozmixovala na husté pyré. To som následne cca 200 gramov pridala do druhej misy s mokrými ingredienciami. Znovu prišiel na radu mixér. Keď bola zmes spojená, pridala som do nej nakoniec zmiešané suché ingrediencie a miešala som až nebola zmes hladká.


Viem, že sa hovorí, že cesto na muffiny sa má miešať len zľahka a lyžicou. Mne sa však praxou osvedčilo, že je výsledok lepší, keď použijem mixér. Cesto je takto nadýchanejšie.

Nakoniec neostalo už nič iné, ako si pripraviť svoje formy na muffiny, naplniť košíčky do dvoch tretín a piecť v rozohriatej trúbe na 190 stupňov po dobu 25 minút.

V recepte bola spomínaná aj vrchná plnka, ale tú som sa rozhodla vynechať, keďže mne chutia muffiny najviac suché.

Prajem dobrú chuť a užívajte si jeseň!

Romi

Prečítajte si ako prví, čo je nové