Recept je jednoduchý, rýchly a do pol hodiny od vzniknutia myšlienky, môžete jesť. Samozrejme za predpokladu, že máte doma potrebné suroviny :-)
Ingrediencie, ktoré potrebujeme:- 1 hokaido
- 2 cibule
- kokosová smotana/mlieko (cca 150ml)
- soľ, cukor (najlepšie nerafinovaný palmový alebo trstinový - je voňavejší, ale nie je to nutnosť)
- škorica, chilli (môže byť aj čierne korenie, zázvor - to už je na vás)
- med (môže, nemusí byť)
- olej, voda (cca 1,5-2l)
Vyššie ingrediencie sú viac menej nutnosťou na vznik tejto polievky. Ja ešte používam podľa nálady a variability aj:
- batát, mrkva, zemiak, banán (naozaj záleží od vás a vašej chute)
Ako na to a teda postup:
Nakrájam si jednu väčšiu cibuľu na jemné pásiky (môžu byť aj kocky ak sa vám chce, je to jedno). Dám ju osmahnúť na oleji s tým, že pridám soľ, cukor (cca 2 lyžice) a škoricu. Medzitým si nakrájam hokaido tekvicu aj so šupkou (jadierka pred tým vydlabem) a ak mám chuť aj nejakú inú ingrediencu ako batát, mrkvu a pod (bez šupky). Banán nie, ten ak dávam, tak úplne na koniec.
Cibuľu je potrebné osmahnúť do zlatova, až úplne skaramelizuje a urobí nám dobrú chuť. Do sklovita je málo:-)
Keď to máme, nahádžem do hrnca všetko to, čo som nakrájala, premiešam, podusím a pridám chilli, prípadne čierne korenie, čerstvý nastrúhaný zázvor. Chvíľu podusím, aby si všetky ingrediencie pustili svoje chute a vône. Potom to zalejem vodou. Ja si ju dopredu zohrievam vo varnej konvici, je to rýchlejšie:-) Nechám variť 15 minút.
Pokiaľ sa nám varí polievka, nakrájam si aj druhú cibuľu na jemné pásiky a osmahnem ju na panvičke spolu s olejom a cukrom. Opäť to skaramelizujem. Na záver tam primiešam ešte aj med, mňam! Tento celý proces mi zvykne trvať skoro po celý čas, pokiaľ sa varí polievka.
Na úplný záver celú zmes rozmixujem. V tejto fáze ak chcem banán, pridám banán. Po rozmixovaní primiešam ešte kokosovú smotanu a nechám prejsť varom. Vyskúšam a podľa potreby dochutím. Skaramelizovanú cibuľku naberám až na tanier na vrch polievky. Je to tak strašne dobré a dodáva to celej polievke ešte lepšiu chuť :-)
Následne už len chodím okolo hrnca a vyjedám pokiaľ nezýva prázdnotou. Môžete ju jesť ako teplú, tak aj studenú. Obe varianty milujem, rovnako ako ju odporúčam zajedať s palacinkami s pikantným džemom.
Dobrú chuť! Romi