PRÍPRAVA ČAJOV
Ako si správne pripraviť čaje z môjho merchu?
Najprv sa vám chcem poďakovať, že ste sa rozhodli podporiť projekt Žijem srdcom a zároveň sa teším, že si spoločne pochutnáme na čajoch, ktoré tak milujem. Ale ako ich správne pripraviť? Nižšie uvádzam pár tipov.
Ak uprednostňuješ zalievanie čajov v kanvičke, tak ti odporúčam zvoliť na Pu-Erh keramickú a na kvitnúci číre sklo, aby si mohol sledovať celú tú parádu v priamom prenose.
1. KVITNÚCI ČAJ
Vlej do čajníka vodu (cca 1liter) zohriatu na 95-100°C. Následnej do nej vlož čaj a uži si jeho rozvinutie. Po 5-tich minútach lúhovania si môžeš začať čaj nalievať.
Ak zvolíš menšiu presklenú nádobu o objeme cca 200ml odporúčam ti prvý nálev robiť 2-3 minúty. Následne dobu predlžovať. Takto si môžeš zaliať čaj 5-6 krát. Záleží to od tvojich referencií.
2. PU-ERH
Či už čajový koláčik alebo čaj v zelenom pomaranči - príprava týchto čajov je rovnaká.
Necháš prevrieť vodu a zaleješ ňou čaj, ktorý okamžite zleješ. (Ja osobne ale túto fázu vynechávam.) Ak tento krok nevynecháš, túto prvú vodu nepiješ. Prepláchnutím čaj prebudíme a prehrejeme. Musíte byť však naozaj rýchli.
Potom opäť čaj zaleješ vodou (cca 250ml) zohriatou na 90-100°C a necháš vylúhovať približne 1 minútu. Následne čaj precedíš do hrnčekov a popri tom v konvičke alebo kde si čaj pripravuješ zaleješ lístky novou vriacou vodou. Druhý a tretíkrát ti odporúčam dĺžku lúhovania predĺžiť na 90 sekúnd. Každý ďalší nálev predlžuj vždy o 60 sekúnd. Piješ čaj dovtedy pokiaľ ti chutí.
Nikdy nelúhujeme už vychladnuté čajové lístky. Tj nerobíme jeden nálev ráno a druhý napr. až o pár hodín.
Dúfam, že ti moje čaje budú chutiť :-)
Romi